Welke soorten motorkleding zijn er? Ontdek de beste opties voor jou!

Wanneer je op zoek bent naar de juiste motorkleding, zul je al snel ontdekken dat er een groot aanbod beschikbaar is. Om je te helpen bij je keuze, bespreken we in dit artikel de verschillende soorten kleding en hun kenmerken. Zo kun jij goed geïnformeerd een beslissing nemen over welke kleding het beste bij jou en je motor past.

Onderscheidende motorkleding voor verschillende doeleinden

Textiel: comfort en veelzijdigheid

Textiel is een populaire keuze onder motorrijders, voornamelijk vanwege het comfort en de veelzijdigheid. Deze kleding is gemaakt van synthetische materialen zoals Cordura, Gore-Tex en D-Dry, die waterdicht, ademend en slijtvast zijn. Bovendien bieden ze uitstekende bescherming bij verschillende weersomstandigheden. Textiel is geschikt voor zowel woon-werkverkeer als langere ritten, en sommige modellen zijn zelfs voorzien van verwijderbare thermovoeringen voor extra isolatie tijdens koudere dagen.

Lederen: optimale bescherming en duurzaamheid

Lederen motorkleding biedt uitstekende bescherming en duurzaamheid. Leer is een natuurlijk materiaal en heeft de unieke eigenschap om zich naar het lichaam te vormen, waardoor een nauwsluitende pasvorm wordt gerealiseerd. Dit type kledingstuk is ideaal voor sportieve motorrijders en circuitliefhebbers, aangezien het materiaal bij een val optimale bescherming biedt. Hoewel leer van nature minder ademend is dan textiel, zijn er tegenwoordig geperforeerde lederen opties beschikbaar die de ventilatie verbeteren.

Mesh: perfect voor warm weer

Als je op zoek bent naar een outfit voor op de motor die ideaal is voor warmere temperaturen, dan is mesh motorkleding de beste keuze. Deze kleding is gemaakt van lichtgewicht, ademend materiaal met een open structuur, waardoor de luchtstroom gemaximaliseerd wordt en je koel blijft tijdens het rijden. Hoewel mesh minder slijtvast is dan textiel en leer, biedt het nog steeds voldoende bescherming voor stedelijk rijden en kortere ritten.

Aanvullende beschermende elementen

Protectoren en armor

Voor extra bescherming kun je kiezen voor een outfit voor op de motor met geïntegreerde protectoren of losse armor. Deze beschermende elementen zijn bedoeld om kwetsbare delen van het lichaam te beschermen bij een ongeval, zoals de knieën, ellebogen, heupen en rug. Veel motorkledingstukken hebben al geïntegreerde protectoren, maar je kunt ook losse armor kopen om toe te voegen aan je bestaande uitrusting.

 

Reflecterende elementen: zichtbaarheid en veiligheid

Een belangrijk aspect van kleding is de zichtbaarheid op de weg. Reflecterende elementen, zoals strepen en logo’s, kunnen helpen om je zichtbaarheid te vergroten, vooral tijdens slecht weer of in het donker. Door te kiezen voor een outfit voor op de motor met reflecterende elementen verhoog je je veiligheid op de weg aanzienlijk.

 

Laarzen, handschoenen en accessoires

Motormotorlaarzen: bescherming en stabiliteit

Naast bovenkleding is het belangrijk om goede motorlaarzen te dragen voor optimale bescherming van je voeten en enkels. Er zijn verschillende soorten motorlaarzen, variërend van sportieve laarzen met optimale protectie tot tourlaarzen die comfortabel en veelzijdig zijn. Laarzen zijn doorgaans gemaakt van leer of textiel en kunnen waterdicht en ademend zijn, afhankelijk van het materiaal.

Motorhandschoenen: grip en comfort

Motorhandschoenen zijn essentieel voor zowel veiligheid als comfort tijdens het rijden. Ze beschermen je handen bij een val en bieden extra grip op het stuur. Handschoenen zijn verkrijgbaar in leer, textiel en mesh, en de keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en rijomstandigheden.

Accessoires: persoonlijke voorkeur en extra bescherming

Naast de basis zijn er tal van accessoires beschikbaar om je rijervaring te verbeteren, zoals balaclava’s, nekwarmers, en regenkleding. Deze accessoires kunnen je comfort verhogen en extra bescherming bieden bij specifieke weersomstandigheden.

Wat is de meest geschikte motorkleding?

De juiste kleding: een combinatie van veiligheid, comfort en stijl”

Het kiezen van de juiste motorkleding is cruciaal voor zowel je veiligheid als je rijervaring. Textiel, leer en mesh bieden elk hun eigen voordelen en zijn geschikt voor verschillende rijomstandigheden. Door je behoeften en rijstijl in overweging te nemen, kun je een weloverwogen keuze maken uit het diverse aanbod van motorkleding. Vergeet daarbij niet de belangrijke rol van protectoren, laarzen en handschoenen, en personaliseer je uitrusting met accessoires voor optimaal comfort en veiligheid.