Leasen of kopen?

Als het tijd is voor een nieuwe auto, heb je twee opties: kopen of leasen. Hetzelfde geldt wanneer u naar een elektrische auto kijkt. Wanneer u een elektrische auto neemt via operational lease, huurt u deze voor een bepaalde periode. Dit geeft u de mogelijkheid om altijd in de nieuwste modellen te rijden, maar het wordt nooit uw eigendom. Als u koopt, bent u eigenaar van de auto, of u er nu 10 jaar of 10 dagen mee doet. Het nadeel van het kopen van een nieuwe auto is dat u als koper al het risico loopt. Mocht er onverhoopt iets kapot gaan aan de auto (en als die niet onder de garantie valt), dan draait u zelf op voor de kosten. Dit is niet het geval bij leasen.

Belastingvoordeel bij elektrische auto’s

Als je aan het eind van het jaar een elektrische auto koopt, kunnen dealers grote kortingen geven. Als u uw elektrische least bij een dealer, zoals Elektrisch rijden met Superlease, kunt u nog meer besparen op een elektrische auto. Dit komt omdat ze vaak ook oudere modellen aanbieden. De reden dat de elektrische auto’s meestal veel goedkoper zijn, is omdat ze belastingvoordelen krijgen. De overheid wil het gebruik van elektrische auto’s stimuleren en doet dit via belastingvoordelen. Vaak zijn deze voordelen ook nog te krijgen bij tweedehands leaseauto’s (occasions), wat deze extra voordeling maken. Voor u overstap op een elektrische auto, is het wel belangrijk om te kijken of er oplaadpalen bij u in de buurt zijn of dat die er komen.

Afschrijving van een elektrische auto

Elektrische auto’s kunnen sneller afschrijven dan benzineauto’s. Dit ligt aan de accu van een elektrische auto. Over het algemeen gaan deze accu’s niet zo lang mee, waardoor een elektrische auto sneller afgeschreven is dan een normale auto op benzine. Dit kan een grote stimulans zijn om een elektrische auto te leasen in plaats van er een te kopen. Daarnaast speelt de prijs van benzine of diesel natuurlijk ook mee. Een elektrische auto kan wel een tank per dag schelen, afhankelijk van hoeveel u rijdt. Dit vertaalt zich in zo’n 50 euro per dag voor sommige mensen. Voor mensen die veel korte afstanden af moeten leggen, kan het dus zeker voordelig zijn om een elektrische auto te leasen.