Cartuning

Wil jij je nieuwe auto graag personaliseren? Vandaag gaan we dieper in op de mogelijkheden om dit te doen door middel van cartuning.

Carstyling vs Cartuning

Deze twee termen worden in Nederland door elkaar heen gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde.

Carstyling richt zich op het verfraaien van zowel het interieur als het exterieur van de auto. Je kunt hierbij denken aan de auto in een andere kleur laten spuiten, accenten en spoilers aanbrengen maar ook aan het vervangen van de stoelen en de bekleding en het plaatsen van grotere muziekboxen.

Bij autotuning gaat het specifiek over het aanpassen van de motor met het doel om de prestaties van het voertuig te verbeteren. Bepaalde automodellen zijn erg populair. Dat komt omdat ze zonder grote investeringen getuned kunnen worden en niet al te duur zijn in de aanschaf. Denk hierbij onder andere aan de VW Golf en de Seat Ibiza.

Voorbeelden van cartuning

Zoals gezegd gaat het er bij cartuning om dat de auto betere prestaties kan neerzetten. Dit kan op verschillende manieren.

Wellicht de meest bekende optie is het opvoeren van de motor zodat deze sneller kan accelereren. Autoliefhebbers genieten van de snelheid waarmee de auto op kan trekken. Een populaire manier om dit vermogen weer te geven is het aantal seconde dat een auto nodig heeft om vanuit stilstand op te trekken tot 100 km/u. Hoe lager dit getal hoe stoerder de eigenaar zich zal voelen.

Een andere populaire vorm van cartuning is het opvoeren van de snelheid die de auto kan bereiken. Hoewel er in Nederland al jaren een snelheidsbeperking op de snelwegen geldt, zijn er in Duitsland nog wegen waarbij geen maximale snelheid geldt. Hier kan men zo hard rijden als men wil, zolang de verkeerssituatie het toelaat.

Tot slot kan men door middel van cartuning de auto een harder of ander geluid laten produceren. Dit kan  bijvoorbeeld gedaan worden door een andere uitlaat onder de auto te monteren of door onderdelen in de motor te vervangen.

Conclusie

Cartuning richt zich dus specifiek op aanpassingen die de snelheid en rijeigenschappen van de auto veranderen. Uiteraard geldt hierbij net als bij carstyling dat de auto na het aanpassen van de auto nog wel aan de wettelijke eisen moet voldoen. Het kan dan ook verstandig zijn om vooraf advies in te winnen om te voorkomen dat auto afkeurt wordt en opnieuw aangepast moet worden om de auto weer aan de regels te laten voldoen te voorkomen.